Иранските власти заявиха днес, че няма да има среща между иранския президент Хасан Рохани и американския му колега Доналд Тръмп в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на изявление на говорителя на иранското външно министерство Абас Мусави по иранската държавна телевизия. То бе направено, след като вчера Белият дом не изключи възможността от среща между Тръмп и Рохани.

"Подобна проява (среща между Тръмп и Рохани в Ню Йорк) нито е в дневния ни ред, нито ще се случи. Няма да има такава среща", заяви говорителят.

Той окачестви като "неприемливи" и "безпочвени" обвиненията на САЩ, че Иран е свързан с атаките срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия.

Говорителят каза, че задържаният от Техеран британски танкер "Стена имперо" може да бъде освободен до няколко дни, юридическите процедури за това почти са приключили, предаде ТАСС.

"Все още чакаме Европа да направи стъпки за запазване на ядрената сделка", заяви Мусави и допълни: "Иран води преговори с европейците, особено с френската страна". По думите му обаче Европейският съюз се опитва да получи разрешение от САЩ за изпълнение на обещанията си в рамките на ядреното споразумение.

В същото време стана ясно, че след атаката с дронове срещу производствени мощности на саудитската "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) параметрите на споразумението за намаляване на петролния добив ОПЕК+ могат да бъдат преразгледани след оценка на щетите. Това заяви днес руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Засега е преждевременно да се говори за промяна в параметрите на споразумението, каза Новак пред медии. Той не изключи вероятността да бъде свикано извънредно заседание на мониторинговия комитет на ОПЕК+.

Министърът допълни, че Русия може да преоцени и засили нивото на сигурност на обектите си за добив на петрол след нападенията срещу "Арамко", която е най-голямата в света компания по обем на добива на черно злато. Новак допълни също така, че планира по-късно днес да обсъди ситуацията със саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман. По думите му в света има достатъчно търговски петролни резерви, чрез които да бъде покрит недостигът от Саудитска Арабия, допълва Ройтерс.

Износът на петрол от Саудитска Арабия през тази седмица ще продължи нормално, тъй като кралството ще използва запасите си. Това съобщи източник, цитиран от Ройтерс. Атаките срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия спряха над половината от производството на Саудитска Арабия или 5 процента от доставките на световния пазар.

Според източника все още не ясно колко дълго ще продължи спирането на производството, тъй като щетите от атаките върху инфраструктурата "са големи" и не могат да бъдат възстановени веднага.

Властите в Саудитска Арабия разчитат, че националната петролна компания "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) ще успее да възстанови обема на добива с една трета днес вечерта. Това съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ТАСС, позовавайки се на правителствен източник.