Южна Корея обяви днес, че ще обмисли дали да освободи петрол от стратегическите си резерви, ако ситуацията с вноса на черно злато се влоши след нападенията срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.

Южнокорейското министерство на енергетиката посочи в изявление, че не очаква атаките да се отразят на доставките от Саудитска Арабия в краткосрочен план. Ако обаче ситуацията се проточи, то това може да наруши вноса на суровината.

Сеул осъди нападенията срещу съоръженията на саудитската петролна компания "Арамко" (Aramco).

Тези атаки са сериозна заплаха за международната енергийна инфраструктура. Поради това изразяваме безпокойство, че нападенията могат да подкопаят енергийната сигурност в целия свят и мира в региона, посочва ведомството, цитирано от ТАСС.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му е готова да отговори на нападенията. 

Има причини да вярваме, че знаем кой е виновникът, готови сме да отговорим, но ще изчакаме саудитското кралство да ни каже кого смята за отговорен за тази атака и под каква форма да реагираме, написа Тръмп в "Туитър".

Йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за атаките срещу петролни инсталации на саудитския гигант "Арамко".

В събота американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Иран, че стои зад атаките. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави нарече тези обвинения "абсурдни".