Институтът за пазарна икономика /ИПИ/ и тази годна изготви алтернативен на Министерството на финансите държавен бюджет, който представи пред журналисти днес.

Експертите на ИПИ предлагат спиране на тенденциите за увеличаване на данъци и осигуровки и премахване на някои данъци, например облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии.

В неправителствената организация подкрепят увеличаването на заплатите в публичния сектор, в т.ч. заплатите на педагогическия персонал, но искат и сериозно преструктуриране на администрацията. От ИПИ предлагат още намаляване на пенсионните осигуровки с 2 процентни пункта и прехвърляне на 2 процентни пункта от здравните осигуровки към частни дружества, за да се разбие монопола на НЗОК.

Преразпределението в алтернативния бюджет на ИПИ е малко над 34 процента от БВП, като се планира и излишък в размер на 1549,8 млн. лв. или 1.2 на сто от очаквания БВП през следващата година.

Алтернативният бюджет на ИПИ залага реални мерки за финансова децентрализация, като преотстъпва една пета от приходите от подоходното облагане на общините. Това са 876 млн. лв., които биха постъпили в общинските бюджети от облагането на доходите на българските граждани, казаха пред журналисти експертите на неправителствената организация.

В допълнение към това са направени някои промени в изравнителната субсидия и субсидията за капиталови разходи, като последните са насочени към малките общини за сметка на големите областни центрове. Така общините ще имат повече собствен ресурс, а държавните трансфери ще могат да бъдат насочени към по-малките и бедни общини и да постигнат по-сериозен кохезионен ефект, посочиха от ИПИ.