Биткойн ще отнеме пазарен дял от златото през 2022 г., тъй като цифровите активи стават все по-широко разпространени, посочи анализаторът на Goldman Sachs Зак Пандл в анализ за клиенти на банката, предаде Ройтерс.

Позовавайки се на пазарната капитализация на биткойн от 700 милиарда долара в сравнение с около 2,6 трилиона долара на златото, притежавано като инвестиция, американската инвестиционна банка Goldman Sachs посочи, че в момента водещата криптовалута има 20-процентен дял от пазара за "съхранение на стойност".

Терминът "съхранение на стойност" обикновено описва активи, които могат да поддържат стойността си с течение на времето, без да се обезценяват, като например благородни метали или някои валути, пояснява БНР.

Биткойн "най-вероятно" ще заеме по-голям дял с течение на времето, каза Goldman Sachs при представяне на своя списък с прогнози за 2022 г.

Поддръжниците на биткойн отдавна рекламират криптовалутата като "цифрово злато".

При хипотетичен сценарий, при който биткойн заеме пазарен дял от 50% през следващите пет години, цената му може да достигне малко над 100 000 долара, прогнозира американската банка.

В сряда биткойн се търгуваше около 46 000 долара, опитвайки се да поскъпне отново след резкия спад в началото на декември с повече от 30%, след като през ноември 2021 г. достигна най-високата си стойност за всички времена от около 69 000 долара.

"Биткойн може да има приложения извън "съхранение на стойност", като самите пазари на цифрови активи са много по-големи отколкото самия биткойн, но смятаме, че сравняването на неговата пазарна капитализация със златото може да помогне за определяне на параметри за правдоподобни резултати за възвръщаемостта на биткойн", написа още Пандъл.

Високата консумация на енергия при копаене на биткойн може да "остане важна пречка" за институционалното приемане на криптовалутата, се казва в анализа на Goldman Sachs.