Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши днес водещите си лихви до най-високото равнище, отчитано от над 22 години, информира Си Ен Би Си.

В очакван от пазарите ход, регулаторът увеличи лихвата по кредитирането с 0,25 процентни пункта до диапазона 5,25-5,50 процента. Средната стойност на този диапазон е най-високото ниво на референтния показател от началото на 2001 година, пише БТА.

Пазарите очакват сигнали дали това повишение ще бъде последното, преди представителите на УФР да направят пауза във вдигането на лихвите, за да проследят как предишните увеличения ще се отразят на икономическите условия.

Макар ръководителите на институцията на заседанието през юни да намекнаха, че тази година предстоят още две повишения, пазарите залагат, че има доста голяма вероятност обявеното днес вдигане на ставките да е последното за годината.

Бюджетната служба на Конгреса прогнозира по-бавен икономически растеж на САЩ и 4,7 на сто безработица през 2024 г.

Бюджетната служба на Конгреса обяви днес прогноза, че икономическият растеж и ръстът на работните места в САЩ от началото на текущата година са по-силни от прогнозираните през февруари, но актуализираната прогноза предвижда отслабване на някои части на икономиката до 2024 г., информира Асошиейтед прес.

Най-новата 10-годишна бюджетна и икономическа прогноза на службата показва колко е трудно да се предвиди икономическото развитие на САЩ след пандемията. Много икономисти и инвеститори останаха изненадани, след като повишаването на лихвите на Управлението за федерален резерв, предназначено за борба с високата инфлация, не доведе до масови уволнения и рецесия. Вместо това растежът и наемането на персонал останаха сравнително стабилни.

Бюджетната служба посочи, че очаква лихвите да продължат да се повишават, както и по-бавен растеж на брутния вътрешен продукт до края на тази година и безработица, която да достигне 4,7 процента към края на 2024 година.

През февруари ведомството прогнозира, че нивото на безработица ще скочи до 5,1 процента спрямо сегашните 3,6 процента. Сега службата прогнозира, че безработица ще завърши годината приблизително на ниво 4,1 процента.

Очаква се потребителските разходи да се свият по-късно тази година, а участието в работната сила да намалее, тъй като работодателите се нуждаят от по-малко работници.

Очаква се инфлацията да се забави заради действията на УФР за укротяване на нарастването на цените, които през юни се повишиха с най-високия годишен темп от четири десетилетия насам.