Президентът на Русия Владимир Путин, който е начело на страната от 24 години и се очаква да продължи да управлява и след изборите на 15-17 март, обеща през следващите шест години за социални и инфраструктурни разходи да бъдат похарчени над 11,5 трилиона рубли (126,5 милиарда долара), предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Това е програмата на силна, суверенна страна, която уверено гледа към бъдещето", заяви Путин пред елита на Русия в своя реч на 29 февруари. "Ние имаме и ресурсите, и невероятните възможности да постигнем целите си", добави той.

Планира се общите бюджетни разходи на Русия през 2024 г. да достигнат 36,6 трилиона рубли, като е предвидено тази година военните разходи за първи път да превишат социалните на фона на войната в Украйна, която навлезе в третата си година, посочва Ройтерс.

Обявените мерки биха могли да струват на бюджета до два трилиона рубли годишно, по оценка на инвестиционния ръководител на "Астра асет мениджмънт" (Astra Asset Management) Дмитрий Полевой. "На пръв поглед това не изглежда "прекомерно скъпо", въпреки че в случай на по-негативна икономическа обстановка от прогнозираната от властите, ще се наложи да бъдат намерени допълнителни източници на финансиране", каза Полевой.

Анализатори от "Синара инвестмънт банк" (Sinara Investment Bank) казаха, че мерките предполагат значително фискално стимулиране на икономиката, което означава, че вероятно предстои вдигане на данъците.

Путин вече намекна, че може да бъде повишена данъчната тежест за заможните физически лица и компаниите, отбелязва Ройтерс.

Верни на Кремъл социолози, както отбелязва ДПА, прогнозират, че Путин може да получи 82% от гласовете на предстоящите избори. 

Ако Путин получи повече от 80% от гласовете, това би бил най-добрият му резултат на президентски избори и би могло да бъде прието като сигнал за увереността на управляващите сили.

На изборите през 2018 г. той получи 76,7% от гласовете при избирателна активност от 67,5%. По информация от изборната комисия броят на хората с право на глас в Русия е 112 милиона. Още 2 милиона руснаци живеят в чужбина.