Президентът на Руската федерация Владимир Путин публикува имуществената си декларация на сайта на руската ЦИК в качеството си на кандидат за нов мандат на предстоящите избори. Путин посочва, че за периода 2017-2022 година е заработил 67,5 млн. рубли, съобщава ТАСС.

Като източник на доходите си руският президент посочва заплата, доходи от влогове в банки и ценни книжа, военна пенсия и продажба на имущество.

Путин притежава апартамент от 77 квадрата и гараж от 18 квадрата в Санкт-Петербург. Собственик е на две колекционерски "Волги" - ГАЗ М21, произведена през 1960 г. и ГАЗ М21, произведена през 1965 г. В автопарка си има още "Лада Нива", с година на производство 2009, която е автомобил с повишена проходимост и се използва най-вече за лов. Негово е и къмпинг ремарке "Скиф".

Путин декларира и 10 банкови сметки на обща стойност 54 416 604, 52 рубли. Освен това е посочил в декларацията си 230 акции ПАО в банка "Санкт-Петербург". В графата за задължения от имуществен характер е декларирал жилище от 153, 7 квадрата за безсрочно ползване, предоставено от кметството в Москва и паркомясто от 18 квадрата, също за безсрочно ползване, в Санкт-Петербург.

Путин декларира доходите и имуществото си като кандидат за президентския вот, който ще се състои за първи път в рамките на три дни - на 15, 16 и 17 март. Законовото изискване е всеки кандидат за президент да декларира имотите и парите си за шест години назад преди изборите.

Вчера пък от опозиционния център "Досие", свързан с Ходорковски, публикуваха снимка на вила, в Карелия, за която се твърди, че е на руския президент.

Междувременно ТАСС съобщи, че в подкрепа на кандидатурата на сегашния президент са събрани повече от 3,5 млн. подписа на руски избиратели, съобщи секретарят на партия "Единна Русия" и вицеспикер на Съвета на федерацията Андрей Турчак.

Само ден преди да станат известни доходите на Путин, публично отчете своите украинският президент Володимир Зеленски - за две години назад, за да насърчи прозрачността и изкореняването на корупцията в Украйна.

Зеленски посочи, че е обеднял след нахлуването на Русия в Украйна и съобщи, че през 2021 г. е имал 10,8 милиона гривни или 286 168 долара, съобщи вчера Ройтерс.

През предходната година Зеленски и семейството му са имали 10,8 милиона гривни.

Украинският президент оповести, че през 2022 г. доходите му вече са намалели с 3,7 милиона гривни заради по-малко постъпления, заради войната, от отдаване под наем на притежаван от него недвижим имот. Той има и приходи от продажбата на правителствени облигации за сума, възлизаща на 142 000 долара.