Международен форум на тема "COP29 и Зелена визия за Азербайджан" започна в Азербайджанската дипломатическа академия (АДА - Azerbaijan Diplomatic Academy - ADA) в Баку. Събитието беше открито лично от президента на Република Азербайджан Илхам Алиев.

"За последен път се срещнахме тук в началото на миналия декември. Много неща се случиха оттогава в Азербайджан и в региона. Бих казал, че всички тези събития се развиват в положителна посока, независимо дали става въпрос за процеса на нормализиране на отношенията между Азербайджан и Армения, делимитация на границите (определяне на положението на държавната граница между съседни държави - б.р.) или за COP29", каза Илхам Алиев, в обръщението си към международния форум, организиран от ADA, цитиран от News.Az.

Подчертавайки значението на домакинството на COP29 в Азербайджан, държавният глава отбеляза: "Разбира се, това е знак за голямо уважение и подкрепа към Азербайджан от страна на международната общност."

Конференцията на ООН за изменението на климата през 2024 г. (по-известна като COP29 - The United Nations Climate Change Conference or Conference of the Parties - (UNFCCC COP 29) ще се проведе от 11 до 22 ноември 2024 г. в Баку.

"Ние наистина искаме COP29 да бъде успешен от гледна точка на справяне с проблемите на изменението на климата. В същото време конференцията е възможност да разкажем нашата история", изтъкна Илхам Алиев и добави: "...Мисля, че едно от предимствата да бъдем страна домакин е, че ще приемем десетки хиляди хора. Повечето от тях ще ни посетят за първи път".

"Икономиката на Азербайджан всъщност е самодостатъчна икономика и демонстрира устойчив растеж дори в период на криза", каза още Алиев.

"Имаме много нисък външен дълг, който вече е дори под 8% от нашия БВП", подчерта държавният глава.

В изказването си Алиев отбеляза, че Азербайджан поддържа много близки партньорски отношения с всички страни от Евразийския съюз, с изключение на Армения.

Президентът на Азербайджан даде COP29 като "отличен пример" и "уникален шанс" за трите държави в Южен Кавказ, имайки предвид своята страна, Армения и Грузия.

"Ние сме лишени от това след разпадането на Съветския съюз, за разлика от балтийските държави, които започнаха своя независим път в мирна среда, докато ние имахме войни. Така че сега е шанс да обърнем тази страница и ние го правим и смятам, че COP29 е отличен пример", отбеляза Илхам Алиев.