"Разговорът в правителството за повече разходи в пътната система вече получава отговор: въведете тол системата и ще имате пари". Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика и уточни, че това е действителен разговор между министъра на финансите Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който може да се чуе в едно от видеата от обиколките на премиера Бойко Борисов с джипа из страната.

По думите му пътният сектор е заложник на тол системата в бюджетно отношение.

Според икономиста правителството не се е договорило с превозвачите за отлагането на въвеждането на тол системата до март, а са заявили, че приемат това, което им се подава от бранша. Той прогнозира, че очакванията на превозвачите, представени на управляващите, няма да се случат:

"Системата ще заработи от март, а е много вероятно лятото вече да има нови преговори за повишаване на тарифите".

По думите му най-трудното на една система е да заработи.

С по-ниските нива на тол таксите, които превозвачите договориха с правителството, едва ли ще се усети повишаване на цените на стоките до няколко месеца, прогнозира Петър Ганев.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" икономистът коментира, че важното при таксите е, че те ще са около 20 стотинки на километър, а първоначалното предложение е било за 80 стотинки.

"Таксите са намалени поне 3-4 пъти от първоначалното предложение. Това, което е прието, е най-ниското в Европа".

Според него при новите такси камионите ще заплащат повече от леките автомобили, но няма да е толкова, колкото се очакваше да е, а именно 3-4 пъти повече.

Петър Ганев обобщи, че наполовина се намаляват пътищата, включени в тол системата, а таксите са намалени над тройно, което означава, че приходите ще бъдат доста ограничени.