Икономист: Инфлацията е по-опасна от пандемията

Най-голямо влияние за инфлацията в българската икономика идва от ЕЦБ, твърди Стоян Панчев

Обратно в новината

Коментари - Икономист: Инфлацията е по-опасна от пандемията | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Инфлацията не е проблем, когато е в някакви рамки (до 10 %) и представлява обезценка на местната валута лева към останалите еврото примерно! Н опри нас не е така! Ние нямаме наша местна инфлация, тя почти изцяло привнесена от еврото. За да е полезна за нашата икономика инфлацията, ние не трябва да сме в борд и да си обезценяваме лева спрямо еврото/долара. Тогава наште производители и износители, ще получат една допълнителна печалба от валутния курс, защото всяка следваща тяхна продажба ще се извършва при все по-висок валутен курс и освен от цената те ще получават допълнителна печалба от курса. Така инфлацията, която получаваме от Европа в момента е само в наш минус, обедняване без стимулите, които обикновено дава на икономиката.

Инфлацията не е обезценка спрямо другите валути, а намаляване на покупателната способност. Ако две валути се обезценяват с еднакъв темп и потребителската кошница поскъпне двойно, обаче паритетът им се запази, според теб инфлация няма, щото обменният курс на хартийките не мърда, независимо че цената на млякото е станала двойна.

Лошото е, че сме във валутен борд и не можем да увеличим парите, освен да взимаме заеми, което е лошо за нас в случая. Стоките (предимно вносни) стават по-скъпи, а нашите пари, които са вързани към еврото се обезценяват

Най-накрая нещо смислено! Да вълутният борд (фиксираният курс ни мачка икономиката. Безпрепятствен внос, заради който не може да се развие местно производство/бизнес. ... и инфлацията съвсем не е толкова страшна. Тя стимулира икономиката. Да, хората временно срещат затруднения, но пак тя (инфлацията) ги кара да са активни и сами да намерят изход. А изходът е повече работа, това означава повече произведен продукт, повече продажби, повече печалба и в крайна сметка, по-богати хора. Да не е лесно да се работи! Никой не го твърди, но с работа се богатее.

Моля за да се чете "вАлутният борд", а не "вЪлутният борд".

Ами естественно че инфлацията тепърва ще е проблем! Наливат необеспечени милиарди във вид на ваксини и си мислят че няма да има проблеми. Всички ние вакснати или не ще плащаме за този държавен идиотизъм!

един преди години написа,че когато парите станат стока,резултата е перманентни кризи. За това хората с парите го обявиха за учен на хилядолетието.

още по-опасна от "пандемията" е катастрофата в обраователната система, както и катастрофата в здравната система, защото здравният персонал няма да се остави да бъде набоден насила (макар и набоден насила) и ще напусне системата, а тогава ще видим какво значи истинска криза за болнични легла в прехваленото, ес на комсомола на меркел, драги, макрон и цялата паплач от престъпници. заигравайки се с масови експерименти с хора !!! зиг драги! хайл голдмън съкс!

Инфлацията в България дойде от хунтата на Радев. Защото взе парите за Хемус и ги раздаде на пенсионерите. Взе пари за производство и ги даде за потребление, за да купи гласа на пенсионерите. Естествено като на пазара за домати, олио, сирене и хляб, се появят повече пари и няма за да се купи асфалт, доматите и олиото ще станат по-скъпи. А тока го оправиха харвардите, като разделиха пазара и сега изнасяме евтиния ток навън, а скъпия ток и СО2 данъка го плащаме ние. Но нали групата на Прокофиев командва, какво да каже икономиста.

Лепя плочки в Берлин за 10 евро, върнах се в БГ, защото вървят по 25 лева.Или народа няма акъл, или много се е взимало последните години.

Аз плащам по 40 с материалите/лепилото.

Предстои повишаване на данък имот да средния в страните от ЕС, а той е от 1000 евро нагоре за основно жилище. За второ - двойно по висок и така за всяко следващо. Това ще бъде прието от новото правителство най късно до май месец.

Първо - това са спекулации и второ - рибата е още в морето, вие подгрявате тигана. Тая четворна коалиция колко ще я бъде изобщо, никак не е ясно. За капак, тези данъци са местни, а още повече за капак, вземи провери каква част от имотите са собственост на банки, инвестиционни фондове и прочее играчи, дето нямат търпение разни хванати от гората като Киро Канадеца да им настъпи интересите.

Алоу, минусджията, ти като не разбираш от недвижимости, вземи се поинтересувай малко. Гледам какви мастодонти се строят отново и как стои въпросът с продажбите - всичко е изкупено на едро и на зелено от "брокери" и "инвеститори". Строителят още бетон лее, вече всичко е продал. И ако тук там има някой заблуден бачкер с ипотека да купи нещо, останалото са все акули или техни подставени лица. И изведнъж, Киро от тях ще напълни бюджета - ха, ха. Други вицове? Може би Джо ще се захапе с Blackrock ли?

Напролет всичко ще си дойде на мястото. Газта вече провлачи крак, както и петрола. Който продал на високите цени, продал. … Съвет, ако имате кеш не го харчете сега. Ще има промоции скоро. :)

Аха, провлачи крак тя - днес ДКЕВР одобри 10% поскъпване. Я, кажи, в твоята теория вкарваш ли в сметките "напрежението", че руската армия е струпана до Донбас, украинската също, а в Интермариума се натопорчват за най-малко сритване по глезените (Осъвремененият Интермариум започва от нас, за който не знае). Единственото, което ми е ясно, че достоверността на коя да е прогноза в момента е много ниска - световната обстановка е не просто волатилна, ами олигофренска, та ако се оглеждате за "черен лебед", да не мине цяло ято такива...

Печатат, щото ако спрат да печатат, Италия, чийто дълг вече добива гръцки пропорции, ще опъне петалите, пък и нали Драги е от "нашите". Стискай зъби, народе. Трябва да го платим тоя дълг!

Инфлацията в България не е заради ЕЦБ, а заради алчността на нашите фирмаджии и заради желанието им да живеят разкошно и охолно за сметка на обикновените хора. Цените на основните продукти в България са най-високи в целия европейски съюз. Някой ще ми обясни ли как при положение, че западните производства плащат много по-големи заплати, продават на по-ниски цени от при нас. Аз ще ви обясня - ако нормата на печалба в Европа е да кажем между 20 и 50 процента, то у нас е между 100 и 500. И ако там печалбата се разпределя 60 на 40 в полза на собственика спрямо работниците, то тук се разпределя 90 към 10.

Много не си в час. Образовай се малко икономически и тогава давай оценки.

Да, това е така, това е фактор, и се дължи на спекула, картели,..., престъпност, с две думи на липса на държава - на контрол и превенция, на спазване на законите и добрите практики поради мафиотизирани управления. Но има и външни фактори, комбинация.

Като се печели от 100 до 500 процента... Що не вземеш да произведеш нещо?

Всъщност обективно погледнато всеки човек, който работи и получава доход от работата си по правило произвежда нещо (стока или услуга), което се калкулира в цената. Друг е въпросът как го прави - той работник (служител) ли е, или работодател!

Ами ако да купиш мляко на 30 стотинки литъра, да го превариш, опаковаш и пуснеш на 2.5- 3.0 не е пачлбарство, добре. Да, тези фирми имат разходи за заплати, за опаковане, за апаратура, но няма как да стъпи на ппвече от 1 лев. До 2.5-3 ти си сметни процентите. И това е само един прост пример.

Я кажи кои са българските собственици на Кауфланд, Лидъл, Била, Метро, Шел, ОМВ, Ромпетрол, ДСК, ОББ, Уникредит, Веолия и т.н.? От днес ДСК отново променя общите условия и познай дали таксите и комисионите се качват или падат - обаче и унгарците трябва да ядат.

Купувайте имот само ако имате много голяма нужда от него, с цел да живеете вие или децата ви в него. В противен случай не го правете, ще ви изгорят поне половина вложени пари в него в следващите години. Ако имате 2 или повече имота закупили с цел инвестиция, то остават ви само няколко месеца да го продадете на все още добра цена, после изтървате влака и ще се гърчите като настъпена змия от автомобилна гума.

От имот до имот има разлика. Намери ми хубав промишлен имот, да те видя. Вие имот казвате на всичко - както на актив, така и на пасив. От поне две години не мога да намеря земеделска земя с цена/доходност каквато купувах през 2015-та. За сметка на това, постоянно ми намират телефона да ме питат дали продавам. Викаш, след няколко месеца това ще свърши и идва голямата дефлация... Да те светна, пазарът на недвижими имоти е страшно инертен и се влачи след финансовите пазари с огромно закъснение - дъното от кризата 2008-а, в имотния пазар настъпи чак през 2015-та и се задържа съвсем за кратко. Ако утре фондовите пазари се сринат, айде да не със 7 годишно закъснение като миналия път, но при имотите ефектът определено няма да се усети "до два месеца". Говоря от опит, а ти?

Най-готино ми е да се изказват разни самозвани икономисчета, сякаш от последна инстанция. На никой в големия град не му пука какво мисли селския ерген и дали неговото село ще приеме същата валута. На никой не му дреме, освен на селския Първенец, който е платил на селския ерген да излезе на мегдана и да говори глупости на съселяните си, а те да му ръкопляскат....

Проклятието на Интернета - всеки малоумник може да излезе и да изкаже теза, колкото и невярна, налудничава и глупава да е тя.

Това е важна и актуална, интересна тема. И изложеното от господин Панчев е вярно, но може да се дискутира дали всъщност първопричината за (по-)високата инфлация е всъщност (само) политиката на ЕЦБ. Още по времето на Тръмп като президент, към края на мандата му - декември 2020 г. бе гласуван stimulus package за близо трилион долара (900 милиарда), с директно преведените, пари по сметките на американците, оправдани с Ковид. После последваха нови трилиони долари. Още тогава коментарах и предупреждавах, че това ще принуди и ЕЦБ да направи подобни стъпки, защото нямаше друг изход за нея, и че и те АПСК ще са рекордно високи, както в Америка и това неизбежно ще доведе до значително увеличение на инфлацията, но с изместванеи във времето заради инертността на макроикономическите процеси (простичко казано докато парите са влеят в реалната икономика и чекръкът се завърти), но след това ще е трудно (и любопитно!) как постепенно те ще бъдат изтеглени от пазара за да не катализират все по-висока инфлация и инфлационни очаквания, особено ако кризата с вируса продължи, както и стана и was става. Аз не съм фен на банките и банкерите, но нека този икономист да (си) отговори можеше ли ЕБ да не последва мерките на американското правителство и Фед, и защо не можеше.

Много авторитетно...аз си мислех, че щатите печатат пари, за да си плащат огромния дълг....

Не, далеч не само за това. Всъщност дългът им очевидно не е най-голямата им грижа, ако оставим политическите им крамоли. Иначе много неща нямаше да ги направят по този начин... Всъщност малкият дълг е грижа предимно на длъжника, големият дълг обаче - най-вече на кредитодателя, колкото и да звучи цинично.

Каква инфлация? Скоро ще мечтаете за инфлация, но няма да има. Справка Япония. Европа е бита карта, това е ясно на всички. Супер скъпо е. Нещата ще протекат така: напролет срив при сировините: петрол, газ, мед др., ще последват борсите, после имотите- първо, ще се опъват, но ще се сринат… После, фалити, свиване на икономиките, дефлация. .. Т.н. Икономисти забравят, че парите на ЦБ са само малка част от парите, голямата част са кредитите. При пукане на балона, тези пари ще се свият. И ще се влезе в спирала надолу…Предупредени сте.

Такава е и тезата на Кати Ууд, но има и диаметрално противоположни аргументи, вкл. и за стагфлация.

Стагфлация няма да има. При тези балони само дефлация. Затова пускат пари от време на време, защотот знаят, че тръгне ли чорапа да се разплита, ще стане страшно. Тези ръстове сега са измислени. … Преди Ковид, Европа навлизаше в рецесия. Италия, Гърция, Испания, Португалия бяха в тежко положение. Ковид ги спаси де факто. Наляха се милиарди. Скоро парите ще се окрадат и пак няма пари. Само, че този път няма как да печатат ей така.

Ти не гледаш ли в момента какво е нивото в управлението на ЕС и САЩ?! От тези може да се очаква всичко - както идиотски сценарии, така и изтървани сценарии, след което да стане боза като с короната. Аз не мога да изключа военен конфликт между съизмерими съперници вече, ти изключваш стагфлацията. В тази глобализация, всякаква простотия вече е с вероятност над 0 за сбъдване и процесите не са естествени, а манипулирани, при това олигофренски. Миналия месец, стълпотворението от контейнеровози беше по Калифорния, поради комплексни фактори, сега пък е по китайското крайбрежие поради други фактори - пак комплексни и пак идиотски. Само че междувременно малкият, средният и едрият бизнес едва смогват и само свръхедрият капитализира. С такава изпилена световна верига на доставките и тясно специализирани икономики, дефлацията е силно пожелателен сценарий, когато изведнъж се наложи всеки да разчита на себе си, пък се окаже, че всеки е силно зависим от другия и сам не може да се оправи, поради което и се отварят огромни дефицити във всичко. Дефицит и дефлация нещо не ми се връзва. Ние в развития соц бяхме дефицитна икономика, та ако си на моите години и помниш - дефлация ли имаше тогава? Лично аз съм не мнение, че Кати ще изгори много лошо, защото е с тесен кръгозор.

Забавянето на доставките е факт(ор), но то е по-различно като генезис от обезценяването на парите поради ударното им наливане за стимулиране на икономиката. И ефектът им (и във времето) е различен (като продължителност), въпреки че се наблюдава припокриване. За големите диспропорции при кредитите си прав, те продължават опасно да се увеличават.

Това с доставките ще е временно. Като цяло дефлационните процеси в световната икономика са големи. Това де дължи на увеличената производителност заради технологиите. Затова ЦБ наливат пари, защото за тях рискът от дефлация е голяма. Наливането на пари има значение, разбира се, но тези пари са само малка част от паричното предлагане. … Златото и по-малко среброто са хедж срещу инфлацията, а те не мърдат, даже падат. Лихвите по10 год облигации на САЩ също не мърдат вече. Явно пазара не очаква инфлация. Според мен, напролет ще се лее кръв при суровините. Много е ясно, че кварталния магазин няма да иска да намаля цените. Но като почне Кауфланд да сваля цените, искат не искат че свалят и те.

Я кажи нещо за енергетиката, като си я подкарал ан гро. Брадва на ТЕЦовете, брадва на АЕЦите, изцяло "либерализиран" пазар, пък цените ще паднат. Производство няма, пък цените падат? Това кво значи? Че потребление пък хептен ли няма? Да, ама трябва и да се яде, пък и на тъмно не се стои. Кауфланд досега исторически кои точно цени и кога е свалил осезаемо и извън сезонните колебания? Питам, щото нещо нямам спомен ни млеката, ни сирената, ни хлябът, ни месата да са падали някога осезаемо. Освен това, китайците и те проядоха вече и не можеш да ги залъжеш с купа ориз. Питай кво става с производителите на кучешки и котешки храни - суровините, които допреди са купували на цената на отпадък, сега са в небето, щото се оказало, че повечето за китайците са деликатес. Говориш ми за някакви се технологии, все едно няма други фактори. Виж кво става с подпочвените води и със зашушаването, и после да мислим кои точно технологии могат да го компенсират това. Не ми гледай цените на потребителската електроника, че били интринзикали дефлационни (които също са нарастнали страшно много в последно време). За леките коли да споменавам ле, бре?! Имало временна криза с чиповете - ха, ха. Тепърва ще има криза поради изкуствените "еко" регулации и поради консолидацията на производителите и отказа от евтини модели. Те всички бият балтията на "бюджетния" сегмент и остават само скъпи модели, ти викаш, че било временно. Кое му е временното, като погледнеш гамите на всички?! Намяткаха се на пикапите и СУВовете, където надценките са сериозни и дотам - колите скоро ще са луксозни стоки. Дачия виж колко модела отряза и тя вече, а за "реномираните" марки не ми се говори.

Поредният глупак. От едното хората умират от другото обедняват. Какво ще изберете да обеднеете или да умрете. Баси идиота.

Ха, ха, то щото няма абсолютно никаква корелация между бедност и смъртност...

Уааау...по-чутовна глупост не бях чувал ! Нека троленето започне СЕГА ! Този е като антиваксър за приемането не Еврото вместо ваксините. Големият въпрос е..КОЙ им натиска бутоните на тези клакьорки ? Българските банки и олигарсите , които са на ръчно управление от Кремъл ....

Отдавна практиката да се печатат фалшиви пари води до инфлация.Това че колегите от "старите демокрации" го наричат "количествено облекчение" не променя същността."Пандемията" е лек отклоняващ маньовър за публиката..

А в Русия и Турция изобщо не печатат, където ОФИЦИАЛНАТА инфлацията е над 20%, в Еврозоната е ....5

Ако е стерилизирано количественото онколечение няма проблем. Абе общо взето коментирате теми, които не познавате.

Тук знанието няма никакво значение...важното е да започне да се нагнети напрежение в социалните мрежи, като се троли колко вредно е приемането на Еврото, точно както стана и с ваксините за здравето. Причините са ясни.....да се раздели общественото мнение за поредния важен въпрос, като отново нищо не се предприеме. Затова тъпчем на едно място с години, а останалите се развиват.

Скоро ще се чува-----Парите или живота

Куха лейка Ако беше слушал поне един два анализа щеше да знае, че инфлацията сега е проблем при доставките а не проблем при търсенето. Проблем е, че горивата се качиха заради ограничен добив от ОПЕК. Чиповете поскъпнаха заради проблеми с доставките и поръчките. А не защото се продават повече коли или компютри или телефони.

Огромния проблем е, че ЕЦБ и фед не могат да решат проблема с доставките. Те не могат да кажат на Русия или Саудитска Арабия да добиват повече газ или петрол. Не могат да оправят графиците на фирмите за полупроводници. Не могат да ускорят корабите от Китай

2019 си купих една дачия и имаше на склад в България десетки коли с различни цветове и конфигурации от които да избера. Направиха ми 15% отстъпка. Щото се чудеха де да ги завират Сега за Дачия се чакат 6 до 8 месеца и за това поскъпват. Ама проблема с чакането е, защото производството се е свило. Не че рязко всички искат нови дачии.

Ха добро утро! Пляскате ли? А? Пляскайте! Скоро коремите ще ви стържат!

Освен това с ковид мерките създават изкуствена икономическа криза. Освен това с ЕС и газа.

А, добър ден!