Икономиката на САЩ е нараснала със стабилните 3,2 на сто през първото тримесечие спрямо същия период година по-рано. Този резултат е много по-добър от очаквания, предаде Асошиейтед прес.

Нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП), който е най-обхватният показател на здравето на икономиката, бележи ускоряване спрямо 2,2 на сто, отчетени през предходния период октомври-декември. При все това близо половината от увеличението се дължи на фактори, които няма да продължат да действат още дълго. Това са големият скок на запасите на компаниите и силното свиване на търговския дефицит.

Така или иначе увеличението на БВП на САЩ превишава целта от 3 процента, определена от президента Доналд Тръмп и е доказателство, че икономическата му програма работи. Тръмп разчита на силната икономиката в кампанията си за спечелването на втори мандат, отбелязва АП.

Това е невероятна цифра, заяви самият Тръмп. "Имаме фантастичен растеж и много ниска инфлация. Икономиката ни е в много добро състояние", изтъкна президентът.