В търсене на баланс между нуждата от работна сила и конкурентоспособност Германия обмисля на свой ред четиридневна работна седмица, вече проучена в други страни и одобрена от някои компании - иноватори, предаде АФП, на която се позова БТА.

Темата влиза в дневния ред на водещата европейска икономика на фона на заплахата от рецесия и предпазливостта на работодателите. Други, като ръководителя на проекти в областта на климатичните инсталации като Максимилиан Херман виждат в тази криза възможност за радикални трансформации. Той, заедно с други свои колеги в началото на януари, "прегърна" идеята за четиридневната работна седмица, за да има свободен петък при запазване на получаване на възнаграждението.

По време на годишните преговори за заплатите в стоманодобивната промишленост, които ще започнат в средата на ноември, мощният синдикат "И Ге Метал" (IG Metall) иска да въведе четиридневна работна седмица посредством намаляването от 35 на 32 часа на седмичния обем и при еднакво заплащане.

В началото на 2024 година 50 компании с различен мащаб и от разнообразни сектори ще тестват за период от шест месеца намаляването на работното време, като целта е да запазят същата производителност.

Според проучване на фондация "Ханс Бьоклер" 81 на сто от германците, работещи на пълно работно време, биха искали да имат четиридневна работна седмица.

Много мениджъри и икономисти смятат обаче, че намаляването на работното време с около 20 на сто би имало унищожителен икономически резултат.