"Стомана Индъстри" съкращава 301 души, съобщи Антон Петров - представител на собственика "Виохалко" за България. По думите му те са от всички звена на предприятието. Мярката се предприема заради спад в производството и срив на цените на продукцията, предизвикани от световната пандемия. Поръчките са намалели с 40 процента.

"Автомобилната индустрия е една от движещите за черната металургия, а тя навсякъде спря", поясни Петров пред БТА.

Така в дружеството ще останат на работа около 950 души и още 350 в съпътстващи фирми.

Няма пряка зависимост между направените съкращения и водната криза в Перник, каза Петров. По думите му през януари предприятието е загубило някои поръчки заради ситуацията с водата. Сега сме се преустроили, ползваме вода от собствени източници и от реката, предприехме действия по рециклиране на водите, уточни Петров.

Със съкращението "Стомана Индъстри" възнамерява да постигне по-добра оперативна годност и конкурентоспособност, както и да съхрани дейността на предприятието.

Стряскащ ръст на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици на извънредното положение. Само за десет работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си, показват данни на Агенцията по заетостта. От тях половината са посочили като причина да бъдат съкратени извънредното положение и мерките срещу разпространението на короновируса.

Миналата седмица военният завод "Арсенал"-Казанлък депозира в Агенцията по заетостта и в Бюрото по труда съкращаване на 2000 души, считано от 29 април.

Според изследване на КНСБ 78 на сто от фирмите в страната, които срещат затруднение заради световната пандемия с COVID-19, пускат служителите си в платен отпуск, а 22% от тях прибягват до неплатен. При 13% от предприятията пък се стига до освобождаване или предстоят съкращения.

Общо 63 средни и големи предприятия у нас вече са засегнати от кризата, а служителите, който се трудят в тях са над 37 585. Най-много засегнати бизнеси (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и култура. Те се основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следвани от Бургас, Русе и Габрово.

По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора. Именно там са регистрирани и ефективни съкращения по повод COVID-19. Увеличението се дължи и на това, че много хора се завръщат от чужбина и се регистрират като безработни.

Повечето от служителите платения си годишен отпуск по свое искане, защото подозирали, че лятото няма да имат тази възможност, а и така ще се предпазят от потенциалната зараза.