Цените на продоволствените и други стоки в Северна Корея отчитат съществен растеж заради международните икономически санкции срещу Пхенян, съобщи ТАСС, позовавайки се на японското издание "Асахи".

Вестникът пише днес, че по данни на дезертьори от Северна Корея през последните няколко месеца царевицата, която е основна прехрана за голяма част от населението, е поскъпнала 1,7 пъти, пшениченото брашно - около 1,4 пъти. Двойно са поскъпнали внасяните от Китай телевизори и електрически батерии, допълва БТА.

На този фон, пише "Асахи", като се позовава на документи на Корейската трудова партия, в Северна Корея се развива масово движение за затягане на дисциплината в потреблението. Осъждат се надеждите за икономическа помощ от Южна Корея и "болезнената привързаност към вносни стоки".

"Ако се опитваме да продължим революцията, като получаваме помощ от Юг, ще се провалим както СССР и Източна Европа", според един от документите, цитирани от изданието.

Срещу Северна Корея в момента действат строги санкции, приети от Съвета за сигурност на ООН, заради провежданите по-рано ядрени и ракетни опити.