Хърватия успя да овладее ръста на инфлацията, след като страната влезе в еврозоната в началото на годината.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович съобщи днес, че е спрян растежът на инфлация в страната, а потвърждение за това, по думите му, е даденият на страната рейтинг "ВВВ+" от международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch), съобщи регионалната телевизия Ен1, цитирана от БТА.

"Фич" повиши с една степен рейтинга на Хърватия на "ВВВ+" в средата на юли 2022 г., като го потвърди отново през октомври, както и този петък. Агенцията оцени, че хърватската икономика би трябвало да запази устойчивостта си на външни изненади, благодарение на по-добрите си фискални и външни позиции и успешното въвеждане на еврото.

"Потвърждението на инвестиционния рейтинг, който ни даде агенция "Фич", представлява добра картина на състоянието ни и това как ни виждат онези, които ни мерят с "аптекарската везна". Изпратиха ни няколко послания - че имаме дълга традиция на политическа стабилност и качествено функциониране на институциите. Освен всичко останало, казват и че корупцията е по-малък проблем, отколкото може да се предположи от новините в медиите", каза Пленкович.

Агенцията обръща внимание и на това, че Хърватия се придържа към членството в еврозоната, европейския механизъм за финансово стабилизиране и намаляване на държавния дълг.

"Миналата година имахме държавен дълг 78 процента от БВП, сега вече сме на 68,4 процента. Предотвратихме растежа на инфлацията - вече се движи надолу и се спуска до 6,5 процента. И тази агенция, както и всички акредитирани институции, сега казват, че икономическият растеж ще бъде по-голям отколкото предвиди хърватското правителство", отбеляза Пленкович и допълни, че правителството е предвидило растеж на икономиката от 0,7 процента.