От месец декември 2021 г. държавата не е плащала за строителството на АМ "Хемус". Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов след срещата си с превозвачите.

"Откакто аз съм министър, ние не сме плащали за "Хемус". Причината за това е, че в бюджета няма нито стотинка по специалната сметка за тази магистрала. Естествено обаче по издадени фактури възниква задължение за заплащане на ДДС. Това не е справедливо. Надявам се много скоро този пореден възел да бъде разплетен", коментира Караджов.

Той обясни, че пътят през прохода "Витиня" вече се ремонтира.

"След ремонта на виадукта на "Хемус", заради който това движение беше свалено, ще започне и основен ремонт. Той ще мине през проектиране с процедура по ЗОП и после ще се организира още една такава - за основен ремонт", отбеляза регионалният министър.

По думите му ремонтът на магистралата ще завърши до три месеца.

Според депутата от ГЕРБ-СДС Николай Нанков има "престъпно бездействие" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по отношение на изграждането на автомагистрала "Хемус". Пред журналисти в кулоарите на парламента той коментира изказване на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов относно липсата на средства за магистралата.

Според Нанков МРРБ се е забавило повече от година. "Тъй като си имаше линеен график по отношение на процедурите, трябваше да бъдат издадени строителните разрешения за четвърти и пети участък още края на май миналата година, а за шести - края на миналата година, а за седми, осми и девети - началото на 2022 г.", уточни той. Нанков прогнозира, че скоро ще има нови, по-високи цени за строежа на "Хемус".

Николай Нанков смята, че Караджов трябва да попита вицепремиера и финансов министър Асен Василев защо няма пари в специалната сметка за разплащането на дейностите по изграждането на магистралата. Според депутата в сметката е имало "няколкостотин милиона, почти милиард".