Правителството на Гърция внесе снощи в парламента предварителен проект за държавния бюджет, в който се съдържа намерението на правителството да не приложи договореното намаление на пенсиите от 1 януари, съобщава "Катимерини", като се позовава на съобщение на Министерството на финансите.

Според проекта, ако бъде прието да се запазят пенсиите, първичният излишък за 2019 г. ще бъде 3,56 процента от БВП, а в случай, че в крайна сметка пенсиите бъдат орязани, излишъкът ще бъде 4,14 процента.

Проектът предвижда икономически растеж от 2,1 процента за 2018 г. и от 2,5 процента за 2019 г.

В проекта е предвидено още намаляване на данъка върху недвижимата собственост средно с 10 процента, намаляване на осигурителните вноски на свободните професии, самонаетите лица и земеделците, намаляване на облагането на разпределените печалби, постепенно намаляване на данъка върху приходите на юридическите лица от 29 на 25 процента с по 1 процентен пункт годишно.

В бюджета е предвидено още субсидиране на осигурителните вноски на младежи до 25 години, въвеждане на програма за субсидиране на наемите по финансови и семейни критерии, и т.н.

В предварителния проект се посочва, че точното определяне на параметрите на финансовите мерки, които има намерение да предприеме правителството, ще бъде финализирано в рамките на прегледа на бюджетите на страните членки на ЕС по процедурата на европейския семестър.