Гръцката икономическа полиция разкри укриване на данъци в големи размери и незаконен трафик на фалшиви стоки от страна на пет куриерски фирми, съобщи гръцката телевизия "Скай", цитирана от БТА.

Твърди се, че петте фирми, които са със седалище в област Атика, Централна Гърция, са свързани помежду си и официално са декларирали приходи от 2,8 млн. евро, когато реалните суми надхвърлят 14 млн. евро.

Според разследванията тези приходи идват от незаконна търговия с имитации на маркови стоки.

От централните офиси и складовете на фирмите са иззети 1600 пратки с дрехи, обувки и стоки за бита, които не са имали нужните фактури. Стойността на тези продукти възлиза на най-малко 50 хил. евро.

Открити и конфискувани са над 500 други артикула (обувки, дрехи, чанти, портмонета, парфюми, машини, инструменти), на които са били поставени фалшиви марки на известни компании.

Отговорни за изпращането на стоките са трима жители на Патра.

Фирмите не са издавали данъчни документи и не са плащали данъци за пренасяните стоки, като голяма част от продуктите са идвали от трети страни без да е регистриран техният внос.

Финансовите загуби за компаниите, законни притежатели на марките, възлиза на най-малко 250 хил. евро.

Срещу замесените лица е образувана преписка за фалшифициране, контрабанда и измама, като разследването за установяване на други участници в схемата продължава.