Заплашена ли е българската икономика от рецесия? Световната банка прогнозира по-нисък от очаквания икономически растеж в България през настоящата година. Според икономисти и представители на бизнеса обаче е рано да се говори за финансова криза.

Световната банка прогнозира понижаване на ръста на българската икономика с половин процент за 2019 г. Ревизираната прогноза е за 3.1% ръст спрямо 3.6% от миналата година. Развитието на българската икономика зависи от финансовите показатели на световно ниво, коментира за ТВ Европа икономистът Калоян Стайков от Институт за пазарна икономика.

"Структурните реформи изоставаха. Ако сега се вземат мерки може да се усети положителен ефект..."

В период на икономически спад фирмите се стараят да намалят разходите си. Един от секторите, в който не се очакват сътресения е Ай Ти индустрията, заяви Стайков.

Любомир Русанов - собственик на хостинг компания:

"Това означава повече софтуер, повече иновации, така че може би ще се окаже, че ще има по-голям ръст в ИТ-сектора."

Дали икономическият спад ще прерасне в рецесия е все още рано да се каже. Съветът на експертите към правителството обаче е да се погледне дългосрочно на икономическите показатели.

Калоян Стайков - ИПИ:

"Като че ли правителството не се подготвя за по-тежки времена. Но винаги е хубаво да има необходимите резерви за евентуално забавяне на икономиката или спад."

Фирмите от своя страна не виждат заплаха за своята работа.

Любомир Русанов - собственик на хостинг компания:

"Дори да има забавяне на икономиката на ЕС, поради недостига на персонал тук, по-малко ще се усети това, че някои предприятия ще забавят развитието си и дори ще трябва да уволнят персонал. Тези хора веднага ще си намерят работа другаде."

Щилян Калчев - управител на агенция за недвижими имоти:

"Не се притесняваме, защото това е просто един друг пазар, който ще има огромни възможности и за купувачи, и за продавачи, и за инвеститори.."

Прогнозата за по-нисък растеж нa БBΠ у нас е пopaди oчaĸвaнoтo знaчитeлнo зaбaвянe нa иĸoнoмиĸaтa нa eвpoзoнaтa в ĸoмбинaция c ĸpaтĸoтpaйнa peцecия в CAЩ.