На брифинг в парламента председателят на НФСБ Валери Симеонов заяви, че вече е получил подкрепа от управляващите от ГЕРБ за законопроекта за промени в Закона за хазарта - от министрите на спорта и финансите Красен Кралев и Владислав Горанов, и от премиера Бойко Борисов, предаде БТА.

"Очаквам пълна подкрепа в Народното събрание в пленарна зала. След като ГЕРБ препотвърди, че ще подкрепи този закон, разчитам, че г-жа Корнелия Нинова, която юли месец 2018 г. обеща да подкрепи такива промени в Закона за хазарта, да не се отметне от думите си. Така че, в случай, че "Обединени патриоти", ГЕРБ и БСП подкрепят този закон, той ще мине в зала, каза още той.

Валери Симеонов и група депутати от НФСБ внесоха вчера в Народното събрание проект за промени в Закона за хазарта, с който се предлага забрана за извършване на лотарийни игри от частни фирми. 

Днес Симеонов каза, че законопроектът е доразвитие на вче внесен такъв през юни 2018 г. Симеонов обърна внимание, че законът е бил талантливо замотан.

"В момента предложих един още по-съвършен вариант, в който вкарвам идеите от предния закон", поясни той.

"На първо място предлагам забраната за извършване на лотарийни игри от частни фирми. Редно е това да бъде държавен монопол, както е в много държави от ЕС. Тогава е гарантирано, че част от печалбите, ще отиват в спортен тотализатор и за спортни цели. За здравето на нацията. Нещо, което в момента не е факт. Частните организатори на лотарийни игри нямат никакви задължения по досега действащите сервилни за тях закони", каза още Симеонов. По думите му законопроектът ще даде много сериозен тласък на спорта в България.

"Втората идея ви е добре позната. Тя е още от предния законопроект. Това е продажбата на всякакви талони, билети и други средства за организиране на лотарийни игри да се извършва само в лицензирани обекти. Желанието е да се ограничи масовата продажба навсякъде", уточни още Симеонов

 

"Третото, което вкарваме в този закон е ограничението на продажба на лотарийни билети, талони и прочее в радиус по-малко от 300 метра от учебни заведения, детски градини, университети. Останалата част от закона регламентира етапите, през които трябва да бъде реализирано прекратяването на лицензите на тези фирми, които в момента имат такива и гарантирането на изплащането на печалбите", обясни още Симеонов.