Работодателски организации и синдикатите организират от 12.00 ч. във вторник, 9 октомври, протест пред Министерския съвет с искане за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока, които да не са за няколко фирми, а за всички 600 000 небитови потребители.

Компенсациите трябва да бъдат в реално време изплатени, има откъде да се вземат парите, не трябва да са фиксирана сума, а да са функция на цената на тока, която всеки ден ескалира. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев на съвместна пресконференция в БТА с участието на ръководствата на Българската стопанска камара /БСК/, Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, Съюза за стопанска инициатива /ССИ/, Конфедерацията на българския туристически бизнес /КБТБ/, както и на КНСБ и на КТ "Подкрепа", които са организатори на предстоящия протест.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че към настоящия момент има добри обещания, че държавата ще влезе във функция и ще направи необходимото, за да може бизнесът и домакинствата да усетят подкрепа. За да ускорим това действие на държавата, решихме, че независимо от тези обещания ще проведем протеста с надеждата това да усили в общественото пространство гласа на тези 600 000 потребители. Димитров подчерта, че протестът няма политически характер, а цели да се намери бързо решение на проблемите с високите цени на тока. Той съобщи за обмисляни съкращения на стотици работници в големи предприятия.