Ръководителят на Световната банка предупреди световните лидери да не определят твърде висока глобална минимална данъчна ставка за компаниите.

В интервю за Би Би Си (BBC) Дейвид Малпас заяви, че не иска да вижда нови правила, които да възпрепятстват способността на бедните страни да привличат инвестиции.

21-процентният глобален минимален корпоративен данък, поискан от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, "ми се струва като ... висок", добави той.

Длъжностни лица заявиха в сряда, че се надяват да постигнат глобална данъчна сделка до средата на годината.

Йелън отбеляза, че минималният корпоративен данък в световен мащаб е необходим, за да се спре "30-годишното състезание към дъното", при което страните намаляват ставките в опит да привлекат инвестиции.

Тя се обяви за това всички държави да се съгласят с минимална данъчна ставка от 21%. Междувременно САЩ при президента Джо Байдън се стремят да увеличат минималната си данъчна ставка от 21% (при Тръмп) до 28% - при 35% преди 2017 г.

Пред американските законодатели Йелън заяви, че установяването на глобален минимален корпоративен данък ще позволи на САЩ да останат конкурентоспособни въпреки това увеличение.

Обединеното кралство също се стреми да повиши данъците за корпорациите от 19% на 25% през 2023 г., което би било първото увеличение след 70-те години на миналия век.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отдавна води дискусия за глобална данъчна реформа.