Близо 20 милиона повече хора в света са се сблъскали с хранителни кризи миналата година на фона на въоръжени конфликти, пандемията от Ковид-19 и екстремни метеорологични условия. Прогнозата за 2021-а също е мрачна. Това се посочва в доклад на Глобалната мрежа срещу хранителни кризи (GNAFC), цитиран от Ройтерс и БТА.

Хуманитарната агенция, основана през 2016 година от ЕС и ООН, предупреди също, че острата хранителна несигурност е продължила да се влошава от 2017 година, когато бе публикуван първият доклад за хранителните кризи на организацията.

Трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да сложим край на този порочен кръг. Няма място за глад и гладна смърт през 21-и век, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Той добави, че трябва едновременно да се води борба с конфликтите и с глада, тъй като те се подсилват взаимно.

Острата хранителна несигурност се определя като всяка липса на храна, застрашаваща живота, прехраната на хората или и двете на кризисни или по-тежки равнища. Миналата година от нея са били засегнати поне 155 милиона души - най-високият брой, отчитан през петте години, откакто се изготвя докладът.

Хуманитарната организация предупреди, че не се очаква ситуацията да се подобри тази година, най-вече заради конфликтите, но и поради мерките за ограничаване на разпространението на Ковид-19, които допълнително влошават бъдещите перспективи.

Двама от всеки трима души, засегнати от хранителни кризи през миналата година, са били в Африка, въпреки че и други части на света не остават по-назад в тази мрачна тенденция. Сред 10-те страни, най-лошо пострадали от хранителни кризи, са Йемен, Афганистан, Сирия и Хаити.

В Буркина Фасо, Южен Судан и Йемен 133 000 души са били в най-тежката или катастрофална фаза на хранителна несигурност, която изисква спешни действия, за да се предотврати широкоразпространена смъртност и тоталната липса на средства за препитание.