Германският частен сектор е набрал скорост през януари, след като растежът при услугите се ускори, а затрудненията в промишлеността намаляха. Това сочи публикувано днес проучване, което подсказва, че най-голямата европейска икономика може би се съживява в началото на годината, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI), изготвян от Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), който проследява промишлеността и услугите, представляващи заедно две трети от икономиката на страната, е нараснал до 51,1 пункта спрямо 50,2 пункта предходния месец.

Това е най-високата стойност от пет месеца. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха стойност на индекса от 50,5 пункта.

Данните подсказват, че "бурните облаци над германската икономика може би са започнали да се вдигат", каза икономистът Фил Смит от Ай Ейч Ес Маркит. Той добави, че производственият сектор е близо до стабилизиране, а услугите отчитат сериозен растеж.

Бизнес очакванията също са се подобрили като оптимизмът при производителите е достигнал най-високото си равнище от година и половина, сочи проучването.