Германски съд забрани Uber да предлага услугите си за споделено пътуване в страната, съобщава Reuters. Според него компанията е нарушила лиценза си и при проверката са открити няколко други нарушения.

В Германия и ЕС Uber може да работи само с компании за наемане на автомобили с лицензирани шофьори. Според германските закони, наетите автомобили трябва да се върнат в главния офис на компанията си, след като извършат превоза и оставят пътника на желаното място.

При използването на Uber това не се случва, казва съдът. Освен това шофьорите получават заявките за превози директно през приложението на Uber и те не минават първо през прекия им, официален работодател, което също е нарушение. Според съда, всичко това създава пряко впечатление в клиентите, че услугата се извършва от Uber изцяло.

До решението се стигна след като германската асоциация на таксиметровите превозвачи подаде жалба. Решението може да доведе и до глоба от 250 000 евро за всеки превоз, който е извършен в нарушение на правилата.

Uber коментира пред TechCrunch, че ще разгледа решението на съда и ще прецени следващите си стъпки. Компанията казва, че иска да бъде истински партньор на германските градове в дългосрочен план. Тя предлага услугите си в седем града в Германия.