Германският канцлер Ангела Меркел е одобрила мерки за ускоряване строителството на терминали за втечнен природен газ в опит да се диверсифицират доставките на енергийни суровини за страната. Това заяви днес министърът на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Асошиейтед прес. 

По думите му регулаторните промени ще натоварят с повече разходи операторите на транспортната система, за да построят връзка с терминалите за втечнен природен газ, което ще им даде равнопоставена основа с бъдещите газопроводи.

САЩ, които искат да продават повече втечнен природен газ на Германия, критикуваха остро плановете на Берлин да продължи да изгражда газопровода "Северен поток-2", свързващ я с Русия. Според Вашингтон тръбата ще доведе до свръхзависимост от руския газ.

През последните дни цените на природния газ в западна Европа се сринаха с близо 50% на фона на топлото време и увеличените доставки на втечнен природен газ. Очевидно в Германия си дават сметка за ситуацията и искат да имат достъп до по-евтини енергийни ресурси.