Доработената газова директива на Европейския съюз се очаква да влезе в сила до пускането на "Северен поток-2" и да се отнася за този проект. Това заяви днес след заседание на Съвета на ЕС по енергетика генералният директор на дирекцията на Европейската комисия по енергетиката Доминик Ристори, цитиран от ТАСС.

"Да, очакваме бързо влизане в сила (на директивата), до завършването на "Северен поток-2", тоест директивата ще се прилага към този проект", посочи той.

"Обсъдихме с държави от ЕС възможността за въвеждането на директивата възможно най-скоро - на следващия ден след публикуването (в официалния вестник на ЕС), а също така стигнахме до съгласие незабавно да започнем да я прилагаме на национално ниво (в страните от ЕС)", каза още Ристори.

Какво включва регламентът и какво постигна Германия

Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент съгласуваха на 12 февруари поправките в Газовата директива на ЕС - така, че да отговаря на енергийното законодателство на Общността (Третия енергиен пакет) и да прилага нормите за всички газопроводи от трети страни до държави от ЕС, включително морските. Според документа, оператор на "Северен поток-2" трябва да бъде независима от "Газпром" компания, а 50% от мощностите на газопровода да бъдат запазени за независими доставчици на газ, което може за неопределено време да остави половината от тръбата празна, отбелязва ТАСС.

 Германия успя да издейства смекчаване на тези поправки, тъй като в крайния текст се казва, че решенията за предоставяне на изключения на руския проект от тези норми ще взима не Брюксел, а страната от ЕС, през която газопроводът влиза на европейска територия (т.е. самата Германия след консултации с Европейската комисия).

Според оценките на повечето европейски експерти, газовата директива няма да блокира строителството на "Северен поток 2", но може да създаде допълнителни проблеми и несигурност за инвеститорите, по-специално по отношение на периода за възвръщаемост на инвестициите.

Доработената Газова директива на ЕС няма да позволи спирането на реализацията на проекта за газопровод "Северен поток-2", заяви днес след заседанието на Съвета по енергетика на ЕС полският министър на енергетиката Кшищоф Тхужевски, цитиран от ТАСС.

Варшава е против проекта, тъй като според нея той ще навреди на енергийната сигурност на Европа.

"Промяната на директивата няма да спре строителството на Северен поток-2, но ще направи неговото функциониране по-цивилизовано и по-близко до нормите на ЕС", изтъкна полският министър.

Брюксел иска преговори с Русия

Европейската комисия е готова да преговаря с Русия от името на Европейския съюз за "Северен поток-2", искането за което вече беше отхвърлено през 2017 година. Това заяви днес след заседание на Съвета на ЕС по енергетика генералният директор на дирекцията на Европейската комисия по енергетиката Доминик Ристори, цитиран от ТАСС.

"Внесохме за разглеждане в Съвета на ЕС мандат за ЕК да преговаря с Русия още през юли 2017 година, тоест преди внасянето на промени в Газовата директива, които бяха предложени през ноември. Предложеният мандат за ЕК все още се намира за разглеждане в Съвета на ЕС и ние потвърждаваме, че ЕК остава готова да води преговори от името на ЕС за "Северен поток-2", ако Съветът на ЕС одобри този мандат", изтъкна Ристори.

Съветът на ЕС на равнище министри на енергетиката подкрепи значителния напредък в процеса на утвърждаване на Газовата директива на ЕС, но не прие никакви практически решения по въпроса. Това заяви след днешното заседание председателстващият Съвета на ЕС, румънският министър на енергетиката Антон Антон.