Проектът "Северен поток-2" ще допринесе за стабилното газоснабдяване в Европа, заяви днес в Берлин министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер, цитиран от ТАСС. Той говори на конференцията "Конкурентоспособна Русия - нови пътища" в Берлин.

Председателят на управителния съвет на Австрийската петролна и газова група О Ем Ви (OMV) Райнер Зеле коментира, че позицията на Германия трябва да се има предвид при разглеждането на въпросите, свързани със "Северен поток -2" и че се надява на подкрепата на Берлин за изпълнението на проекта.

Зеле също се изказа на конференцията в Берлин.

Поправките в газовата директива на ЕС не трябва да попречат на осъществяването на Северен поток-2, проект, който е икономически изгоден, както за Германия, така и за целия ЕС. Това каза на конференцията "Конкурентоспособна Русия -нови пътища" министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин, цитиран от ТАСС.

"Днес обсъждахме този въпрос с Германия, която смята, че измененията, които се приемат сега, няма да попречат на потока. Германската страна активно поддържа проекта - той е икономически изгоден и за Германия, и за целия ЕС. Тук не трябва да има проблем, всичко върви по график, мисля, че са получени националните разрешения и в близко бъдеще ще говорим за завършването на този проект", заяви Орешкин.

Аргументът за растящата зависимост на ЕС от руския газ, е неверен. Русия и европейските страни са взаимно заинтересовани от осъществяването на проекта "Северен поток-2". Това се посочва в комюникето на Руско-германската външнотърговска палата.

Проектът "Северен поток -2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 милиарда евро, а пускането на газопровода се очаква до края на 2019 година.