Газопроводът "Северен поток-2" трябва да покаже, че няма да наруши правилата на конкуренцията, ограничавайки доставчиците, които го използват, заяви германският енергиен регулатор, цитиран от Ройтерс. Операторът на тръбопровода може да бъде глобен, ако започне да изпомпва руски газ за Германия без необходимите разрешителни.

"Северен поток-2" - проект, ръководен от Газпром, който държи монопола върху тръбопроводния износ на руски газ - ще изпомпва гориво по тръба под Балтийско море, заобикаляйки Украйна. Москва и Киев водят дългогодишен териториален спор, припомня Ройтерс.

Строителството е завършено и се правят тестове, но проектът се натъкна на съпротивата на САЩ и някои европейски страни, според които Европа ще стане твърде зависима от руския газ. Той покрива една трета от европейските нужди.

Опонентите на проекта твърдят, че Русия е оказала натиск, за да ускори процеса на одобрение в Германия, като не е доставила допълнителните количества газ в Европа и то когато регионът се сблъсква с енергийна криза на фона на нарасналото световно търсене и стремглаво растящите цени.

Кремъл твърди, че изпълнява ангажиментите си.

Федералната агенция за регулация на мрежите (BNetzA) съобщи късно вчера, че е поискала от базирания в Швейцария оператор на газопровода Норд стрийм 2 (Nord Stream 2) да покаже, че е изпълнил всички регулаторни изисквания, преди газопроводът да влезе в експлоатация. Става дума основно за въпроси за недискриминационния достъп до мрежата и включването на интерконектора в зоната на германския пазар, се посочва в съобщението на регулатора. Това е препратка към правилата, според които операторът не трябва да ограничава достъпа за други доставчици на газ.

Норд стрийм 2 обяви, че е започнал тестове по газопровода, който има капацитет да пренася 55 милиарда кубични метра газ годишно.

Германското министерство на околната среда също трябва да излезе с оценка, преди регулаторът да може да изпрати препоръката си до ЕК. След това изпълнителната власт на ЕС ще има два месеца, за да отговори.

"Норд стрийм 2 ще продължи да полага всички необходими усилия, за да гарантира спазването на всички приложими правила и разпоредби", обяви операторът.

Норд стрийм 2 съобщи и че е обжалвал решението на германски съд от август, според което газопроводът не е изключен от правилата на ЕС, които изискват собствениците на тръбопроводи да са различни от доставчиците на газ, преминаващ през тях.

Федералният върховен съд на Германия потвърди, че е получил жалба от оператора на "Северен поток-2" срещу решението на съда в Дюселдорф, отказващо да изключи газопровода от директивата на ЕС за газа.