Броят на вакантните места на германския трудов пазар са достигнали исторически максимум през първото тримесечие на 2018 година. Това сочат данните на Института за изследване на заетостта в Нюрнберг, обявени в навечерието на Международния ден на труда, предаде ДПА.

През първите три месеца на годината 1,19 милиона позиции са останали непопълнени. Това е нов рекорд за същия период на 2017 година, уточниха експертите на Нюрнбергския институт.

На годишна основа незаетите места на трудовия пазар в Германия са се увеличили със 126 000 и според анализаторите нови данни сочат, че сегашната тенденция няма да бъде променена в скоро време.

Компаниите в западната част на страната не са успели да намерят служители за 930 000 позиции през първото тримесечие на 2018 година. В източната част на страната непопълнените работни места са били 260 000 за същия период.

Работодателите навсякъде срещат затруднения при намирането на необходимия им персонал, но най-големи проблеми имат малките компании, даващи работа на персонал до 9 души.