Руският газов гигант "Газпром" е готов да започне преговори за нов договор с Украйна за доставка на газ, което ще позволи цената на синьото гориво за крайните потребители в страната да спадне с една четвърт. Това заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер на среща с руския премиер Дмитрий Медведев и украински политици, предаде ТАСС.

"Газпром" е готов да започне преговори по сключването на нов договор за доставка на руски газ на украинския пазар директно. Естествено, днес е рано да се говори за конкретна цена по този договор, но (...) мога да кажа определено, че според новия договор за преки доставки на руски газ на украинския пазар цената за крайния потребител в Украйна ще бъде с около една четвърт по-ниска от сегашната, каза Милер.

Той отбеляза също така, че "Газпром" е готов да участва в създаването на газотранспортен консорциум с Украйна, ако има такова предложение.

На днешната среща в Москва с руския премиер участваха украинските политици Юри Бойко и Виктор Медведчук.

Медведчук, който е ръководител на политическия съвет на проруската партия "Опозиционна платформа - за живот" посочи, че е необходимо връщане към идеята за създаване в Украйна на консорциум за пренос на газ с участието на "Газпром".