Гръцкият министър на развитието Костас Скрекас обяви четири мерки за борба с повишаването на цените, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. В тази връзка премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отбеляза, че ненаситността на мултиционалните компании няма как да бъде толерирана.

Целта на правителството на Нова демокрация е да коригира установените нарушения в търговските практики, като основен приоритет остава защитата на потребителите и правилното функциониране на пазара, заяви министър-председателят Мицотакис днес.

Премиерът подчерта също, че мултиционалните компании трябва да разберат, че Гърция не е "бананова република" и че използване на инфлацията като извинение за повишаване на цените с цел увеличаване на печалбите (greedflation) не може да бъде толерирана.

Една от мерките, които Скрекас обяви днес следобед, поставя таван на допустимата печалба при продажбата на бебешко мляко от месец март 2024 г. натам. Неотдавна гръцката Комисия за защита на конкуренцията публикува проучване, според което цените на млякото за кърмачета в Гърция са значително по-високи, отколкото в други страни на ЕС. В отговор правителството взе решение търговската печалба от въпросния продукт да е максимум седем процента спрямо оперативните разходи.

Втората мярка е свързана контрол на отстъпките, които доставчиците предлагат на супермаркетите, и намаление на цените на определени стоки за потребителите. Тази мярка ще рефлектира положително върху закупуването на почистващи препарати, продукти за лична хигиена и бебешки пелени.

Третата мярка на гръцкото Министерство на развитието засяга всички стоки. Тя забранява на доставчиците, които повишават цените на продукти, да правят промоционални кампании за същите продукти за период от три месеца. Целта е да се възпрепятства безпричинното повишаване на цените.

Четвъртата мярка задължава всички в търговската верига - от производителя до търговеца на дребно - да посочват чистата, нетна цена (без ДДС), за да се осигури "пълна прозрачност във веригата на доставки от полето до рафта", поясни Костас Скрекас. Той уточни, че става дума за постоянна мярка, засягаща пресните плодове, зеленчуци и месото.

Според официалната статистика инфлацията в страните от еврозоната се е повишила до 2,9 процента през декември след седеммесечен спад, докато в Гърция този показател отбелязва повишение до 3,7 процента, пише Асошиейтед прес.

През последните месеци гръцките власти наложиха глоби в размер на до 1 млн. евро на големи международни компании, които според тях са нарушили наложените от правителството максимално допустими печалби.