Гърция, Израел и Кипър подписаха споразумение за изграждането на Източносредиземноморския газопровод (EastMed),. Церемонията по подписването бе излъчвана пряко по държавната телевизия ЕРТ, предаде ТАСС.

Документът бе подписан от гръцкия министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис, израелския министър на енергетиката Ювал Щайниц и министъра на търговията, промишлеността и туризма на Кипър Георгиос Лакотрипис в Атина.

На церемонията присъстваха премиерите на Гърция и Израел Кириакос Мицотакис и Бенямин Нетаняху и президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Споразумението ще бъде финализирано с подписването му от страна на Италия, но дата за това още не е определена.

"Този газопровод има геостратегическо значение и допринася за мира и сътрудничеството в региона", каза Мицотакис след подписването на споразумението, цитиран от АФП и БТА.

Нетаняху на свой ред подчерта, че алиансът между трите страни е от огромно значение за енергийното бъдеще на Израел.

Наричайки "историческо" подписването на споразумението, Анастасиадис заяви, че целта му е сътрудничество, а не съперничество в Близкия изток.

Дългият 1872 км газопровод трябва да позволи доставянето на девет до 11 милиарда кубични метра природен газ от офшорни находища в Източното Средиземноморие през Гърция към Италия. Очаква се строителството на газопровода да продължи около седем години и да струва около седем милиарда долара.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис разговаря с кипърския президент Никос Анастасиадес преди подписването на Договора за изграждане на Източносредиземноморския газопровод (ЕастМед) и заяви, че тръбопровода е крайъгълният камък в сътрудничеството между страната му и другите държави от региона, предава атинската агенция ANA-MPA.

Мицотакис отбеляза, че атмосферата в срещите между него и Анастасиадис винаги е топла, но това е така особено в този важен ден, в който Гърция, Кипър и Израел ще подпишат договора за изграждането на газопровода.

Гръцкият премиер също така отбеляза, че това е важен енергиен проект, който е крайъгълният камък на много ефективно тристранно сътрудничество, което се простира по-далеч от енергийния сектор.

Анастасиадис от своя страна заяви, че подписването на договора и бъдещото сътрудничество е това, което Кипър са целели още от началото. Той заяви, че целта на неговата страна е сътрудничество, а не конфонтация, особено по въпросите за енергетиката и всяко едно нещо, което свързва държавите от региона.

"Днес е много важен и исторически ден и дискусиите, които провеждаме заедно и след това с премиерът на Израел (Бенямин Нетаняху), мисля, че ще поставят основите на бъдещото, дори по-силно сътрудничество между страните от Близкия Изток", каза Анастасиадис.