Гръцката делегация на церемонията в Турция вчера по откриването на европейския участък от Трансанадолския газопровод /ТАНАП/, е напуснала в знак на протест срещу направено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган изказване, съобщава електронното издание на в. "Катимерини".

Повод за недоволството на делегацията от Гърция е станала разпалената защита от страна на Ердоган на скорошното споразумение на Турция с Либия за определяне на морски граници между двете страни, посочва изданието.

Турският лидер изтъкна вчера, че Анкара няма да оттегли корабите си от Източното Средиземноморие и се застъпи за постигнатата от Турция сделка за определяне на морските пространства с признатото от ООН правителство на Либия.

В отговор гръцката делегация, пристигнала в Одрин за откриването на газопровода, водена от заместник-министъра на околната среда и енергетиката Димитрис Иконому, е напуснала церемонията.

Споразумението на Турция с Либия бе подписано в Истанбул на 27 ноември по време на среща на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с ръководителя на Правителството на националното съгласие на Либия Файез ел Сарадж. Няколко часа след като гръцкото правителство реагира остро на споразумението, Анкара обяви предстоящи в понеделник военноморски маневри в Егейско море, недалеч от гръцките острови Родос и Карпатос.