Редица български градове заемат челни места в тазгодишната класация "Европейски градове и региони на бъдещето 2023 година" на fDi Intelligence, аналитично издание на "Файненшъл таймс" (Financial Times), предаде БТА.

Сред големите европейски градове, в категорията "Разходна ефективност", София е класирана на 3-о място в Европа, като преди българската столица се нареждат единствено грузинската Тбилиси и турската Анкара.

В категорията "Стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции" българският град с най-многобройно население е класиран на 7-а позиция - след Лондон и преди Анкара. Така София попада сред големите европейски градове на бъдещето, където живеят над 750 000 души.

Сред европейските градове с население между 100 000 и 350 000 души, в категорията "Разходна ефективност", Русе е класиран на първо място. След него е останал сръбският Крагуевац, а бронзовото отличие тази година е присъдено на Бургас. В категорията "Разходна ефективност" сред 10-те малки градове на бъдещето в Европа място намират още два български града - Варна и Пловдив - съответно на 6-а и 7-а позиция.

В класацията на fDi Intelligence биват оценявани и перспективите за развитие пред европейските области. При разглеждане на 10-те най-високо оценени малки области в категорията "Разходна ефективност" родни области доминират скалата. Област Русе е първенец сред малките европейски области на бъдещето в категория "Разходна ефективност". На 2-ро място е останала македонската област Скопие, а от 3-о до 7-о място заемат съответно българските области Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас и София (област), докато София-град е на 9-ото място.

В категория "Човешки ресурси и начин на живот" сред малките европейски области на бъдещето за 2023 г. София-град е класирана на 6-а позиция.

В категорията "Приятелство с бизнеса" сред европейските малки области, с население под 1,5 милиона души, София-град е на 7-о място.

На област Стара Загора пък са признати заслугите за разработване на стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции, като областта заема 6-тата позиция в съответната категория.

Снимка: БТА