Френска компания с голям опит в управлението на летища и пристанища проучва пловдивския аеропорт, съобщава "Марица". Нейни представители вече са внесли в Министерството на транспорта писмо с намерение да участва в бъдеща процедура за концесия на летище Пловдив.

INSFO е инженерингов филиал на търговската и индустриална камара на Западен Бретан (CCIMBO). Групата има консолидиран оборот от 100 млн. евро годишно и 1450 служители. CCIMBO е френският лидер в управлението на регионални терминали и хъбове с повече от 80 години опит в бранша. В момента тя оперира на 3 аеропорта - Brest,Quimper и Morlaix. Управлява и 20 пристанища - търговски, риболовни, фериботни и яхтени.

Компанията от години работи успешно с европейските институции. Тя е сред най-активните в развитието на транспорта и логистиката в Западна Европа. Групата е в тясно сътрудничество с Брюксел по множество проекти - от сертифициране на летища до логистично развитие. Участва в изграждането на морски магистрали и TEN-T Европейски центрове. В момента е част от група, която разработва възобновяеми енергийни полдери за морската индустрия.

Ние сме силно мотивирани да получи договор за управление на летище Пловдив заедно с български партньор, които са водеща фирма в авиационна индустрия, се казва в писмото от INSFO до транспортното ведомство.

Преди месец новият министър Росен Желязков обяви, че ще внесе в МС предложение за прекратяване на процедурата за концесия, открита през пролетта на 2017 година. На практика това е трети неуспешен опит на държавата да намери нов стопанин на летище Пловдив. Очаква се следващата процедура да стартира съвсем скоро, като бъде подготвена и обявена по условията на новия закон за концесиите.

Преди седмица консорциумът между ПИМК и ТИЗ, който бе класиран на второ място в предишния конкурс, обяви, че няма да обжалва решението за отмяна на процедурата, за да не възпрепятства стартирането на нова.