Франция планира да налее 8 милиарда евро в общоевропейски инвестиционни проекти за производство на батерии, полупроводници и водород, както и в здравния сектор, заяви днес финансовият министър Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс и БТА.

Новината идва, след като Европейската комисия разхлаби стриктната си политика по отношение на държавната помощ, когато става дума за важни проекти от общоевропейски интерес, посочва агенцията. Те трябва да включват няколко страни членки и да допринасят за стратегическите цели на съюза в сфери като енергетика и цифров преход.

Франция ще инвестира 8 милиарда евро в общоевропейски проекти, което ще ни позволи да се съревноваваме с най-добрите технологични стандарти по света, най-вече тези на САЩ и Китай, заяви Льо Мер на пресконференция.

Представяйки приоритетите на френското председателство на ЕС, което започва на 1 януари, министърът посочи, че 1,5 милиарда евро ще бъдат насочени към завод за акумулатори във Франция, който е създаден като общоевропейски проект, и така ще бъдат създадени 2000 нови работни места.

Други 1,7 милиарда евро ще отидат за производство на полупроводници, тъй като секторът изпитва сериозни проблеми в световен план. Инвестицията ще даде възможност на френско-италианската компания Ес Ти Майкроелектроникс /STMicroelectonics/ да увеличи производството си в завода в Крол, Югоизточна Франция от 6000 на 8000 чипа седмично.

Франция освен това ще инвестира 3 милиарда евро в 15 различни общоевропейски водородни проекта с участието на френски компании, сред които Аркема /Arkema/, Рено /Renault/, Ер Ликуид /Air Liquide/ и др.

Здравният сектор ще получи 1,5 милиарда евро инвестиции за разработване на биотерапии и за увеличаване на производствени мощности и намаляване на зависимостта от производители извън Европа.