Франция е близо до сключване на споразумение със САЩ за дигиталния данък, каза в кулоарите на Световния икономически форум в Давос министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

Той заяви, че продължава да е обнадежден за постигането на глобално споразумение за дигиталния данък въпреки първоначалния неуспех на опита за сключване на сделка със САЩ.

"Вървим в правилната посока", каза пред Ройтерс в Давос Брюно Льо Мер, добавяйки, че все още е на мнение, че Франция е близо до постигането на споразумение със САЩ по темата.

Вчера Париж и Вашингтон не успяха да се споразумеят как да продължат с пренаписването на трансграничните данъчни правила, които датират от десетилетия, въпреки че се споразумяха да загърбят двустранните разногласия за данъчното облагане на дигиталните гиганти.

Брюно Льо Мер заяви също така, че бъдещото споразумение с Великобритания след Брекзит не трябва да се изразява в отслабване на единния европейски пазар.

Той обаче се надява, че може да бъде постигнато дългосрочно търговско споразумение между Великобритания и ЕС, отбелязва Ройтерс.