Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-7 са обсъдили днес начини за извеждане на световната икономика от коронакризата. Това съобщи Великобритания, която председателства групата на най-развитите икономики, предаде Ройтерс.

Министрите и управителите на централните банки обмениха възгледи за това, как най-добре да се оформи и отговори на фазите в глобалното възстановяване от Ковид-19, включително чрез подкрепа на работниците и бизнесите в справянето с пандемията, като същевременно се осигури устойчивост в дългосрочен план, посочи британското финансово министерство.

Италианският министър на икономиката Роберто Гуалтиери заяви, че Г-7 се е ангажирала да продължи координираните усилия в подкрепа на икономиката.

Преждевременное да се оттегля политическата подкрепа, написа той в Туитър.

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи мерки за още 1,9 трлн. долара към вече похарчените от предшественика му Доналд Тръмп 4 млрд. долара за смекчаване на последиците от коронакризата.

Британският финансов министър Риши Сунак се очаква да заяви идния месец, че ще разшири програмите за икономическо подпомагане, а проблемът с оправянето на държавните финанси ще трябва да се решава по-късно.

Великобритания допълни, че страните от Г-7 са се договорили, че ключов приоритет е постигането на напредък към намиране на международно решение на данъчните предизвикателства, отправяни от дигиталната икономика.

Страните се опитват да съживят усилията за световен подход към данъчното облагане на дигиталните гиганти, много от които са американски като Амазон (Amazon) и Гугъл (Google). Въпросът по-рано бе блокиран от администрацията на Тръмп.

Лондон призова членките на Г-7 да договорят съвместен подход към данъчното облагане на интернет гигантите до средата на 2021 година - срок, приет от по-широката група Г-20.

Сунак подчерта също така "моралният, здравен и икономически въпрос" за глобалното разпространение на ваксините срещу Ковид-19. Според министъра международните финансови институции трябва да помогнат на уязвимите страни да отговорят на пандемията.

Очакваше се Г-7 да подкрепи емитирането на специални права на тираж (СПТ) , собствената валута на Международния валутен фонд (МВФ), в помощ на страните с ниски доходи, пострадали от коронакризата. Според източници представители на САЩ, които са най-големият акционер в МВФ, са сигнализирали, че са отворени към идеята за нова емисия от 500 млрд. долара - още една промяна в позицията на Вашингтон след Тръмп.