Официално София е на трето място в категория "Европейски град на бъдещето 2020/21 по стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции" заедно с Лондон и Дъблин! София печели още 4 места в класацията на fDi Intelligence "Европейски градове и региони на бъдещето 2020/2021". Това съобщи в профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Снимка: Facebook

fDi Intelligence е отделът на Financial Times, който се занимава с инвестиции и насърчаване на инвестиционния климат. Класацията се прави веднъж на 2 години сред 505 градове и региони от цяла Европа.

Преди няколко години създадохме Агенцията за инвестиции на София именно с цел да променим подхода към инвеститорите, като ги каним и подкрепяме в това да припознаят града ни като място за следващата си инвестиция.

Вярвам, че с работата ни за изграждане и подобряване на инфраструктурата, както и за подобряването на бизнес-средата, допринасяме затова София да бъде все по-често градът, който световни компании избират за развитие на своя бизнес, допълни Фандъкова.

В класацията, София заема престижни позиции и в други категории - 3-о място по ефективност на разходите, 6-о в "Източноевропейски региони на бъдещето" и 9-о в "Източноевропейски градове на бъдещето". Като регион пък София е 9-и в категорията "Малки европейски региони на бъдещето" по ефективност на разходите.

Сертификатите за класацията ще бъдат връчени на церемония през март в Кан.