Икономиката на еврозоната е избегнала техническа рецесия през последните три месеца на 2023 г. въпреки свиването на производството в Германия, главно благодарение на силния растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) в Испания и Португалия и скромното увеличение в Италия, показват данните на Евростат, обявени във вторник.

Предварителната оценка на статистическата служба на Европейския съюз сочи, че БВП в 20-те страни, споделящи евровалутата, е останал непроменен през четвъртото тримесечие спрямо предходните три месеца. Докато на годишна база е нараснал с 0.1% спрямо четвъртото тримесечие на 2022 година.

За ЕС-27 Евростат отчита нарастване на годишна база с 0.2% и без промяна спрямо предходното трето тримесечие. Тогава БВП е намалял с 0.1% и в двете зони. Според първата оценка на годишния растеж на БВП за 2023 г., базирана на сезонно и календарно коригирани тримесечия БВП се е увеличил с 0.5% както в еврозоната, така и в ЕС, уточнява Евростат.

Графика: Евростат/3eNews

Днешният резултат надмина пазарната прогноза за спад на БВП с 0.1% на тримесечна база, което би поставило еврозоната в техническа рецесия, дефинирана като две последователни тримесечия на свиващ се БВП. Освен това, на годишна база четвъртото тримесечие беше по-добро от очакваното от анкетираните от Ройтерс икономисти, като се повиши с 0.1% спрямо същия период 12 месеца по-рано, вместо да остане непроменено, както прогнозираха анализаторите.

Четвъртата по големина икономика в еврозоната Испания има най-голям принос за общия резултат с тримесечен ръст от 0.6%, докато по-малката Португалия отбеляза ръст от 0.8%. Растежът в третата по големина Италия също се ускори до 0.2% през последните три месеца от 0.1% през предходното тримесечие. Това помогна да се компенсира тримесечният спад от 0.3% в най-голямата икономика в еврозоната Германия и нулевият растеж във втората по големина Франция.

Сред държавите членки, за които има данни за четвъртото тримесечие на 2023 г. (11 държави), както посочва Ройтерс Португалия (+0.8%) записва най-голямото увеличение в сравнение с предходното тримесечие, следвана от Испания (+0.6%), Белгия и Латвия (и двете +0.4%). Спадове са регистрирани в Ирландия (-0.7%), Германия и Литва (и двете -0.3%). На годишна база темповете на растеж са положителни за шест държави и отрицателни за пет в еврозоната.

Следващите прогнози за четвъртото тримесечие на 2023 г. Евростат ще публикува на 14 февруари 2024 г.