Френската икономика не успява да регистрира растеж през последното тримесечие на 2023 г., сочат предварителни официални данни на националната статистическа агенция "Инсее", съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Данните са в унисон с очакванията на анализаторите.

Втората икономика в рамките на еврозоната отчита стагнация, или 0,00 процента растеж, през периода октомври-декември. Резултатът е подобен на този от предходното тримесечие, се посочва в доклада на "Инсее", посветен на БВП на страната.

Данните за третото тримесечие са ревизирани нагоре след първоначално отчетен спад от 0,1 на сто.

Анкета на Ройтерс сред 29 икономисти показа, че те очакват средно именно такъв резултат от френската икономика за тримесечието, като оценките им варираха от ръст от 0,2 на сто до спад от 0,2 на сто.

Данните излизат на фона масовите протести на фермерите във Франция (и в други страни), които настояват за по-добри условия на труд и живот. В опит за успокояване на обстановката, премиерът Габриел Атал заяви, че правителството ще се откаже от плановете си да вдигне акциза и други такси върху дизеловото гориво, използвано в земеделието, и ще "постави селското стопанство над всичко".