България ще е в Еврозоната през 2022 година, такава прогноза направи преди дни комисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

Eврото се роди на 1 януари 1999-а като виртуална валута за безкасови разплащания и счетоводни цели. В банкноти и монети на пазара то се появи три години по-късно. Празнични фойерверки озариха небето над Европейската централна банка във Франкфурт. Хора в различни краища на Стария континент се наредиха на опашки пред банкоматите, за да пипнат с ръце новите банкноти, символ на проекта за европейска интеграция. Днес 19 държави в Европейския съюз използват тази валута и образуват общност, известна като Еврозона. Извън нея остават няколко страни-членки: Хърватия, Унгария, Чехия, Полша, Швеция, Дания Румъния и България. Кога ще въведем общата парична единица и 20 години по-късно стана ли еврото синоним на криза? 

"Въпросът дали България е готова за приемане на еврото обсъдих с българските власти по време на визитата си във вашата страна. Още през юни миналата година Европейската комисия публикува доклад, в който заключи, че България изпълнява всички критерии, с изключение на един - условията за обмен. Страната ви изпълнява фискалните критерии, тези, свързани с бюджетния баланс и публичния дълг, критерия за лихвения процент. Днес присъединяването на България към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз. Ако всичко е в ход, решението за влизането на България в ERM II трябва да бъде взето до края на март", коментира Домбровскис в интервю за NOVA.

По думите му България трябва да прекара минимум 3 години в чакалнята на Еврозоната. 

Той допълни, че еврото е валута, която би улеснила икономическия растеж в България.

"Тенденциите в Еврозоната и европейската икономика са за доста силен икономически растеж. Около 2 % растеж в по-голямата част на Европа. Имаме рекорден брой хора, които работя. Безработицата е на нива отпреди кризата. Навлязохме в седма година на икономически растеж. Ако трябва да обобщя, в добри икономически времена сме. Разбира се, не можем да се заблуждаваме, че този възход ще продължи вечно. Икономиката е циклична. След период на растеж идва лек спад, после пак растеж. Затова трябва да сме подготвени за следващия икономически шок", каза още еврокомисарят.

Той добави, че затова трябва да сме подготвени и да изградим фискални буфери и призовава държавите членки да го направят сега при добрите икономически времена.

Според Домбровскис рискови фактори за икономиката са напрежението между Русия и Украйна, ситуацията в Гърция, както и в някои съседни за Европа държави на Изток и на Запад.

Еврокомисарят не очаква Брекзит да окаже огромно влияние на икономиката на ЕС, а по-скоро на Великобритания.