Макроикономическото развитие на България и готовността на страната ни за членство в еврозоната бяха основните теми, които обсъдиха министър-председателят Бойко Борисов и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Това съобщи правителствената пресслужба.

На срещата е отбелязано положителното развитие на основните макроикономически, фискални и финансови индикатори, по които се отчита готовността на България за присъединяване към еврозоната. Борисов е посочил, че на практика сме изпълнили числовите критерии за влизане във Валутния механизъм II (ERM I).

Заместник-председателят на ЕК е изразил задоволство от намаляването на външния ни дълг, който в края на 2017 г. достигна 25,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) и нарежда България на трето място сред държавите членки на ЕС с най-нисък размер на консолидирания държавен дълг, се посочва в съобщението.

Премиерът Борисов е посочил, че разумната и предвидима фискална политика, относително ниското равнище на държавния дълг - далеч под референтната стойност от 60 на сто от БВП, предприетите от правителството мерки за подобряване на бизнес средата са довели до повишаване на доверието на инвеститорите и засилване на търговската интеграция на страната ни.

Борисов е изразил очакване, че тези положителни резултати ще доведат до по-висок икономически растеж и повишаване на доходите на хората в България, информира правителствената пресслужба.