Хоризонтът им е за три месеца, може и да има план Б, но не е на дневен ред и дано не стане. Три групи мерки, предложени от кабинета, ще дадат възможност на реалната икономика да оцелее и да работи по време на предстоящите три тежки месеца. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.


"Първата група са тези, които решават проблема с ликвидността на бизнеса- да можем да работим , но и да си плащаме заплатите и да задържим хората си в тази ситуация. Водят се разговори и ще се намери приемливо решение за разумно отлагане във времето на годишното приключване на финансовите резултати, за декларациите за облагане и др. срокове, за да остане ресурс във фирмите", обясни Иванов.

Втората група мерки, бизнесът определя като корекция за труда - това означава не само да запазим работниците си, но и те да си плащат задълженията. "Държавата се съгласи да помогне да си поделим доходите в съотношение 60 към 40 и така да се изплащат заплатите, за да могат хората да плащат своите задължения- битови сметки, лично потребление. Ако обаче отпуснатите за тази цел пари не стигнат до работника, държавата си събира обратно помощта", предупреди Иванов.

Помолен да коментира казуса със завод "Арсенал", който пусна работниците си в отпуск, Иванов уточни, че когато вариантът с отпуска се изчерпа, ще се прилага новата мярка.

За малките предприятия решението е капитализирането на ББР, която може да издава гаранции на търговските банки, чиито клиенти са малките фирми, за да могат да те да се издължат с отсрочка във времето.

По отношение на искането на работодателите за "зелените коридори" Иванов бе категоричен, че ако няма транспорт, няма държава и това искане е жизнено важно.

"Засега мерките са с хоризонт за три месеца, може и да има план Б, но той още не е на дневен ред и дано не стане такъв", заяви още Иванов.