Европейският съюз започна днес преразглеждане на митата, въведени заради дъмпинг и субсидирано производство на китайски слънчеви очила. ЕС обяви, че удължава мерките, които иначе щяха да изтекат на 15 май, предаде ДПА и БТА.

ЕС обвини Китай, който е най-големият световен производител на слънчеви панели и свързани с него продукти, в незаконно подбиване на цените. Китайският внос държи около 20 на сто от пазара на слънчеви очила в ЕС.

Мярката бе взета по жалба ИЮ Про сън глас (EU Pro Sun Glass), консорциум, който представлява повече от една четвърт от производителите на слънчеви очила в ЕС. Членките му твърдят, че китайските производители ще продължат да ги подбиват, ако съществуващите мита, въведени през 2014 година, бъдат премахнати.

Сега действащите мита са между 34 и 84 на сто, според Европейската комисия.

Тя има срок от 15 месеца да преразгледа мерките и да реши дали те да продължат да се прилагат.

Ако Еврокомисията стигне до заключението, че митата трябва да бъдат спрени, то на китайските производители ще им бъдат възстановени митата, платени след 15 май.

През годините ЕС предприе търговски действия срещу Китай в редица области - от износа на стомана до велосипеди и дъски за гладене.