Европейската комисия представи днес предложение, с което да се улесни законната трудова имиграция в ЕС, предаде кореспондент на БТА. По данни на комисията в ЕС днес не достигат 11 милиона работници.

Целта е да се създаде система, в която работодателите по-лесно да откриват чужденци, които биха се преместили в ЕС, за да работят и които имат съответните способности, поясни на пресконференция зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон добави, че участието на държавите от ЕС в системата ще бъде доброволно.

ЕС цели да привлече най-светлите умове по света, посочи еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Тя допълни, че се очаква държавите от ЕС да разработят национални планове за действията до 2030 г. за приложение на днешната препоръка.

По нейните думи е необходимо европейските държави да насърчават изучаването на чужди езици, да се подобрят възможностите за учене в чужбина на младежите, изправени пред социални, икономически, културни и географски ограничения, да се повиши почти двойно до края на десетилетието броят на европейските ученици и студенти, продължили образованието си в друга страна от ЕС.

Схинас посочи, че 75 на сто от по-малките европейски дружества заявяват, че не могат да намерят подходяща работна ръка. По неговите думи е необходимо да се улесни признаването на дипломите на чужденците. Той уточни, че новата система ще съобщава на държавите от ЕС за чуждестранни кандидати за работа и така ще се преценява на кого от тях да бъде издадена работна виза. Схинас сравни световната надпревара за привличане на дарования с борбата за достъп до енергия и суровини.

Йохансон отчете, че миналата година в ЕС са пристигнали 330 хиляди незаконни мигранти, а междувременно са били издадени разрешения на 3,5 милиона чужденци за пребиваване, от които всяко трето е било и за достъп до европейския трудов пазар.

Отчаяно се нуждаем от законна трудова миграция, 10 милиона чужденци работят в ЕС днес и без тях не бихме се справили, заяви еврокомисарят. Йохансон добави, че до 2030 г. ЕС ще има нужда от още седем милиона чуждестранни работници, особено в строителството, здравеопазването и грижите за възрастните хора, цифровизацията, енергийния преход, превозите. Расизмът е една от причините някои чужденци да избягват да идват на работа в ЕС, отбеляза еврокомисарят.