ЕС подготвя мерки, които да приложи при необходимост, ако САЩ наложат мита върху алуминия и стоманата. На 1 май изтича отсрочката, дадена от американския президент Доналд Тръмп за ЕС.

Въпреки посещението на канцлера Ангела Меркел във Вашингтон вчера и на президента на Франция Еманюел Макрон по-рано през седмицата, засега Тръмп оставя въпроса отворен. Макар евентуалните мита да не са в предварителния дневен ред на ЕКОФИН, те са основна тема между панелите през втория ден от заседанието на европейските финансови министри в София ЕКОФИН, съобщи БНР.

Засега Европа подхожда умерено към възможността да бъдат наложени мита върху алуминият и стоманата, заяви министър Владислав Горанов.

"Решението остава в ръцете на Тръмп. Ние все още сме консервативни, от гледна точка на свръхреакции в Европа, но със сигурност и по време на срещата на Г-20 се изказаха мнения от много държави, че подобно провокиране създава условия за търговска война, ако може така да се нарече, което не е добре въобще за световната търговия. Надявам се колегите от САЩ да преразгледат своята позиция", отбеляза българският финансов министър.

Белгийският министър на фиансите Йохан ван Овертвелд също изрази надежда, че няма да се стигне до търговска война

"Трябва да бъдем много внимателни за това и трябва да останем спокойни, когато говорим за реакции. Най-важното, което трябва да имаме предвид, е, че никой не печели от търговската война и трябва да направим всичко, за да я избегнем", каза той.

Председателят на икономическата комисия в Европейския парламент Робрето Гуалтиери уточни за БНР, че се подхожда по два начина: "От една страна - позитивен диалог, за да избегнем повишаване на напрежението в сферата на търговията. От стана, разбира се, ние подготвяме мерки, ако този мъдър подход не бъде последван от нашите приятели".

Във Вашингтон Ангела Меркел заяви след срещата си с Тръмп, че би могла да си представи договаряне на двустранна търговска сделка между ЕС и САЩ.

"Ние искаме търговия, която е в съответствие с многостранната търговска система на СТО, но ние също така признаваме, че от много, много години СТО не е способна да промени ситуацията с международните споразумения", заяви Меркел.

Меркел заяви още, че САЩ сега са интересно място за инвестиции, след приемането там на новия данъчен закон. Тръмп пък отбеляза, че е ангажиран да поправи американските търговски дисбаланси с Европа.