САЩ, ЕС и Япония решиха да се обединят в борбата срещу нелоялните търговски практики, обявиха те в съвместно изявление, с което очевидно се визира Китай, без обаче той да е поименно посочен, предаде Франс прес.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом и японският министър на икономиката Хирошиге Секо "отново изразиха безпокойството си и потвърдиха общата си цел да се борят с практиките на страните, които водят до сериозен пазарен свръхкапацитет, които създават условия за нелоялна конкуренция за своите работници и фирми, използват новаторските технологии и подкопават нормалното функциониране на международната търговия", се казва в изявлението.

Именно заради тези некоректни практики САЩ започнаха търговска война с Китай, като наложиха мита върху китайски вносни стоки за 250 милиарда долара, отбелязва АФП.

Никоя страна не бива да изисква трансфер на технологии на чуждестранни фирми в полза на свои компании в замяна на достъп до пазара си. Това са достойни за съжаление практики, добавиха представителите на Вашингтон, Брюксел и Токио.

Те освен това осъдиха "проникванията и кражбата на търговски тайни и важни информации, използвани с търговска цел" и съобщиха, че са обсъдили мерки, които може да се предприемат "в близко бъдеще", без да уточнят какви.