Европейският съюз се нуждае от нови начини за подпомагане на компаниите по време на енергийния преход, както и да намери адекватен начин за противодействие на ефектите от държавната подкрепа на производители в САЩ, каза европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони пред нидерландския финансов всекидневник "Еф Де" (FD), предаде Ройтерс.

Джентилони каза още, че може да е необходима държавна подкрепа, за да се предотврати релокирането на компании поради високите цени на енергията и икономическите ефекти от войната на Русия в Украйна, които се усещат по-силно в Европа, отколкото другаде.

Еврокомисарят не посочи колко големи трябва да бъдат тези нови фондове за подкрепа или как трябва да бъдат финансирани. "Нека първо определим кои сектори и проекти, като водорода, са от общ европейски интерес и да видим какво е необходимо, за да ги стимулираме", каза Джентилони.

Подкрепата трябва също така да помогне на ЕС да се справи със Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на стойност 430 милиарда долара, който Съединените щати приеха миналата година, добави той. Държавите от ЕС се притесняват, че този закон несправедливо ще постави в неблагоприятно положение европейски фирми, като им отказва данъчни кредити.

ИЗБРАНО